De Commissie Toewijzing en Ondersteuning brengt advies uit aan de directeur van het samenwerkingsverband over het toekennen van een toelaatbaarheidsverklaring vso en een toelaatbaarheidsverklaring pro. Ben je het niet eens met het genomen besluit? Neem dan contact op met het samenwerkingsverband. Je kunt in dat gesprek je vragen stellen, aangeven waarom je het er niet mee eens bent en het samenwerkingsverband kan uitleggen hoe er tot het besluit gekomen is.
Bezwaar tegen een beslissing
Wil je na dit gesprek alsnog bezwaar maken tegen een genomen beslissing? De procedure is als volgt:
- Je richt het bezwaarschrift binnen zes weken na het besluit per mail aan de directeur van het samenwerkingsverband.
- Het bezwaarschrift bevat ten minste:
a. je naam en adres
b. naam en geboortedatum van de leerling
c. de dagtekening
d. een omschrijving van de beslissing waartegen het bezwaar is gericht
e. de onderbouwing van het bezwaar
- De directeur nodigt je binnen 15 werkdagen uit voor een gesprek. Hierbij is een van de deskundigen aanwezig die het advies voor de beschikking heeft opgesteld. Tijdens het gesprek kunt je je bezwaar toelichten. De deskundige legt uit hoe er tot het advies gekomen is. Het gesprek is bedoeld om toe te lichten hoe het besluit is genomen, van beide kanten goed naar elkaar te luisteren en om tot een oplossing te komen. De directeur van het samenwerkingsverband zal in het gesprek het besluit tot toelaatbaarheid of tot de beschikking opnieuw overwegen en je zo snel mogelijk na het gesprek laten weten of het besluit wordt aangepast.
Als we er samen niet uitkomen
Wanneer we er samen niet uitkomen kan het bezwaar door het samenwerkingsverband voorgelegd worden aan de Landelijke Bezwarencommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT) van de Stichting Onderwijsgeschillen. De LBT bestaat niet alleen uit juridisch deskundigen, maar ook uit (ortho)pedagogen, onderwijskundigen, psychologen en medisch deskundigen. De commissie brengt een advies uit en vervolgens kan het samenwerkingsverband overgaan tot een ’besluit na bezwaar’.
Indien het bezwaar ongegrond wordt verklaard, is er nog de mogelijkheid om daartegen in beroep te gaan bij de rechtbank, afdeling bestuursrecht.